З життєпису дослідниці українських старожитностей XIX століття (Листування П. Литвинової і Ф. Вовка) - Шудря, Є. (Народна творчість та етнографія, 1999)
Ім’я Пелагеї Яківни Литвинової мало відоме сучасникам. “Таких, як вона, небагато...” Ці слова, як високе визнання її наукових заслуг, належать визначному антропологові й етнографу із світовим ім’ям — професору Федорові Вовку (1847—1918). Учений не тільки листувався в Парижі із глухівським народознавцем, а й повсякчас дбав тоді про видання її самобутніх праць. До того ж, він був порадником і наставником краєзнавця в самостійних пошуках і дослідженнях старожитностей на полі фольклору, етнографії й мистецтвознавства. Особливо в царині народної орнаментики.