Типологія третьої хвилі української еміграції та історичні паралелі міграційного сьогодення - Ціватий, В. (Народна творчість та етнологія, 2020)
У статті розглянуто історичну ретроспективу міграції українського населення до Західної Європи і США, охарактеризовано її основні етапи і подано причини міграції населення. Значну увагу приділено особливостям інтелектуальної і трудової міграції українців в історичній ретроспективі й на сучасному етапі. Головними причинами міграції були і залишаються економічні чинники. Якщо на початку 90‑х років ХХ ст. виїзди на заробітки зумовлювалися банкрутством підприємств, затримками виплат заробітної плати, безробіттям, то нині метою сучасних заробітчан здебільшого є підвищення добробуту, фінансування навчання тощо. Винятком є лише третя хвиля еміграції з України, коли відбувалося переміщення біженців і переселенців, а певний відсоток становили інтелектуальні й трудові мігранти. Аналізуючи риси української імміграції до Західної Європи і США, географічне розселення мігрантів, їхню початкову зайнятість, можна стверджувати, що українська діаспора містить інтелектуальні й соціальні параметри, властиві для громад з високим рівнем інституціональної організації, освіти та культури.