Традиції військово-фізичної підготовки у Київській Русі - Тимчак, Я. (Народна творчість та етнографія, 2004)
Виникнення Київської Русі як великого державного об’єднання східних слов’ян було підготовлене усією сукупністю попереднього розвитку матеріальної й духовної культури майбутніх українців. “Могутня Київська держава IX—XIII століть була тільки одним із пізніших фактів історії Русі, стародавня ж історія та її культура ще чекають на широкі дослідження”. Тому розвиток військово-фізичної підготовки (далі — ВФП. — Я. Т.) у період Київської Русі необхідно розглядати у контексті етноісторичного та етнокультурного процесів становлення українського народу загалом.