Солоспіви композиторів української діаспори на тексти Максима Рильського крізь призму синтезу слова і музики - Карась, Г. (Народна творчість та етнологія, 2020)
Актуальність дослідження зумовлена поглибленим вивченням спадщини видатного українського поета та вченого Максима Рильського, особливо її інтерпретації в музичному мистецтві. У статті здійснено огляд вокальної творчості композиторів української діаспори (Антона Рудницького, Василя Шутя та Івана-Богдана Весоловського) на вірші Максима Рильського. Уперше аналізуються солоспіви «Мати» із циклу «Чотири пісні про поневолену Україну» Антона Рудницького (США), «Марія» Василя Шутя (США), «Хто?», «Моряк» і «На білу гречку впали роси» Івана-Богдана Весоловського (Канада) крізь призму синтезу слова й музики. Джерельною основою дослідження є поетичні тексти Максима Рильського із зібрання його творів та нотні тексти вокальних творів композиторів діаспори, які надруковані в Україні та США. У статті використано історичний, аксіологічний, культурологічний підходи та відповідні їм методи, які визначають методологію дослідження. Зокрема, історико-хронологічний метод використаний для розгляду часу та обставин створення творів, музикознавчий метод – для аналізу форми солоспівів та їх музичних особливостей, аксіологічний – для визначення їх цінності, культурологічні методи сприятимуть різновекторному представленню внеску діячів культури у світову та українську скарбниці. Наукову новизну дослідження становить введення до наукового обігу невідомих раніше в Україні вокальних творів на тексти Максима Рильського. Висновки. Вокальна творчість композиторів української діаспори (Антона Рудницького, Василя Шутя та Івана-Богдана Весоловського) на вірші Максима Рильського засвідчує зацікавленість цих митців поезією видатного майстра поетичного слова, створення оригінальних солоспівів – зразків синтезу слова й музики, суголосних часу, нерозривну єдність мистецького українства.