Модель організації ефективної командної роботи на засадах «well-being»-програм з метою підвищення продуктивності праці та лояльності співробітників - Смирнова, І.І. (Економічний вісник Донбасу, 2025)
У статті досліджуються сучасні моделі організації командної роботи, що ґрунтуються на принципах well-being, як ключового фактора підвищення продуктивності та стійкості організацій. У статті обґрунтовується взаємозв'язок між комплексними well-being-програмами, залученістю та лояльністю персоналу, а також зростанням продуктивності праці, для чого визначено основні компоненти well-being та їхній вплив на динаміку командної взаємодії, а також аналізуються виклики та можливості впровадження таких моделей благополуччя. З’ясовано, що попри значну кількість досліджень з командоформування та концепції "well-being", залишаються дискусійними питання щодо етапів та дієвих заходів процедури впровадження програм благополуччя на підприємствах з урахуванням їх специфіки. Проаналізовано еволюцію моделей організації командної роботи (від FSNPA та GRPI до моделей Катценбаха і Сміта, T7, Ленсіоні, ЛаФасто і Ларсона, Хакмана). Виявлено, що більшість із цих моделей мають прогалини, оскільки недостатньо інтегрують постійно зростаючу потребу забезпечення благополуччя персоналу, запобігання їх вигоранню та збереження ментального здоров'я. Доведено, що успіх та операційна ефективність організацій дедалі більше залежать від здатності керівництва забезпечити ефективну командну роботу, налагодити співпрацю, дієву групову комунікацію та, найважливіше, сформувати безпечне й комфортне психологічне робоче середовище. Визначено, що саме тому концепція "well-being" (благополуччя персоналу) набуває особливого значення, окреслюючи новий вектор організації ефективної командної роботи з метою підвищення продуктивності праці співробітників, запобігання їх вигоранню та збереження здоров’я через створення комфортного робочого місця. Метою статті є дослідження можливостей формування дієздатної моделі організації ефективної командної роботи, яка ґрунтується на врахуванні складових забезпечення благополуччя співробітників задля підвищення продуктивності праці. Наукова новизна проведеного дослідження полягає в створенні візуалізації процедури розробки та реалізації «Well-being»-програми завдяки проведеного функціонального моделювання.