До питання збереження етнічної самосвідомості українців у республіці Башкортостан - Крамарчук, Т.Д. (Український історичний журнал, 2000)
У статті аналізується процес формування та трансформації етнічної самосвідомості українців у Башкортостані від кінця XIX до кінця XX ст. Автор розглядає фактори, що впливали на збереження української ідентичності: мову, культуру, локальні традиції, топоніміку, ендогамні шлюби. Особливу увагу приділено асиміляційним процесам, культурно-мовному зближенню з росіянами та іншими народами регіону. Водночас підкреслюється високий рівень етнічної самосвідомості, збереження національних цінностей у сім’ях та освітньому середовищі. Робота показує складну динаміку міжетнічних контактів і чинників інтеграції та самоідентифікації.