Магнатерія Волині в умовах розвитку ринкових відносин у другій половині ХІХ ст. - Павлюк, В.В. (Український історичний журнал, 2000)
Магнатерія була тією соціально-економічною силою, яка спрямовувала господарський розвиток краю на шлях інтенсифікації сільського господарства, перетворюючи свої маєтки на капіталістичні підприємства, визначала прогрес промислового виробництва, відігравала велику роль у розвитку мережі різних форм внутрішньої торгівлі. Продукція її підприємств була відома в Європі.