Галицько-Волинське князівство (до 800-ліття утворення) - Котляр, М.Ф. (Український історичний журнал, 2000)
У статті проаналізовано передумови утворення Галицько-Волинського князівства та його політичну еволюцію в XII–XIII ст. Автор висвітлює процес об'єднання Галичини й Волині, зусилля князів Романа Мстиславича й Данила Романовича у протидії боярській олігархії та іноземному втручанню. Описано внутрішню боротьбу, зовнішню політику, спроби централізації та формування стабільного управління. Особливу увагу приділено ролі бояр і династичних конфліктів. Дослідження підкреслює нестійкість князівства та його значення в історії Русі.