Боротьба й діяльність ОУН під час війни. (Травень 1941 р.) (Український історичний журнал, 2000)
У документі викладено стратегічні та тактичні завдання ОУН(б) на випадок війни між Німеччиною та СРСР. Інструкції передбачали створення бойових і повстанських осередків, мобілізацію населення, захоплення влади на місцях, організацію армії, міліції й диверсійних груп. Значну увагу приділено методам пропаганди, підриву радянського тилу, взаємодії з червоноармійцями-українцями та плануванню саботажу. Документ підкреслює прагнення підготовки до всеукраїнського збройного повстання й встановлення української влади до приходу німецьких військ, що свідчить про самостійницькі наміри ОУН(б).