Українська та світова історична наука: Рефлексії на межі століть (2) - Потульницький, В.А. (Український історичний журнал, 2000)
У статті досліджується взаємодія української історичної науки з європейськими інтелектуальними традиціями XIX – початку XX ст., зокрема вплив німецької філософії, історіографії та методології. Автор аналізує роль університетів (Харківського, Київського, Львівського) як осередків формування історичних парадигм, вплив домінуючих націй і зміни світоглядних установок під тиском імперської політики. Використовуючи морфологічну методологію, Потульницький пропонує концепцію трьох рівнів впливу — персоналії, світогляд, домінація — у розвитку національної історіографії та її взаємозв’язків зі світовими науковими традиціями.