Гуржій О.І. Гетьман Іван Скоропадський - Путро, О.І. (Український історичний журнал, 2000)
Рецензія на книгу: Гуржій О.І. Гетьман Іван Скоропадський. - К.: Ін-т історії України НАНУ, 1998. - 207 с. У статті подано рецензію на монографію О. Гуржія, присвячену гетьману Івану Скоропадському. Автор оцінює глибину дослідження, використання архівних джерел, новизну підходів та концептуальну побудову. Підкреслюється спроба реабілітації образу Скоропадського, аналізується його політична діяльність у складних умовах після Мазепиного виступу. Рецензент звертає увагу на обмеженість дій гетьмана, його компромісність і вплив зовнішніх чинників. Вказується на баланс між науковою аргументацією та можливою ідеалізацією. Праця рекомендована як вагомий внесок у вивчення української історії XVIII століття.