Oflag II C Woldenberg. Największy niemiecki obóz jeniecki dla polskich oficerów 1940–1945. Stan polskich badań - Słowiński, P. (Народна творчість та етнологія, 2021)
W opracowaniu przedstawiono bieżący stan badań związanych z dziejami Oficerów oraz obozu Oflag II C Woldenberg. Artykuł stanowi bogate źródło informacji nt. opublikowanych badań oraz opracowań o charakterze popularnym. Przeprowadzone przez autora w tym zakresie gruntowne kwerendy stanowiły podstawę do opracowania nowej monografii największego obozu jenieckiego dla polskich oficerów, zorganizowanego przez państwo niemieckie w okresie II wojny światowej. Załączona do artykułu bibliografia, licząca ponad sto pozycji, może stanowić znakomite odniesienie dla badaczy zagadnienia jeniectwa w okresie II wojny światowej. Nie zawarto w niej kompletnych informacjiodnoszących się do publikacji prasowych, ponieważ jest ich ponad czterysta, natomiast wskazano artykuł, w którym zostały omówione.