Вони боронили Карпатську Україну: Нариси історії національно-визвольної боротьби закарпатських українців - Віднянський, В.С. (Український історичний журнал, 2002)
Стаття присвячена комплексному аналізу історії Карпатської України та визвольної боротьби закарпатських українців у 1919–1939 рр. Автори досліджують державотворчі процеси, діяльність Карпатської Січі та уряду А. Волошина, опрацьовують широкий спектр архівних джерел і літератури, зокрема вперше залучені документи з вітчизняних та зарубіжних архівів. Особливу увагу приділено суспільно-політичному та культурному життю краю, міжвоєнній пресі та суперечливим оцінкам історіографії. Стаття робить вагомий внесок у вивчення трагічних сторінок національно-визвольного руху та сприяє глибшому розумінню місця Карпатської України в історії українського державотворення.