Проблема „приєднання" України до Росії в оцінці істориків УРСР кінця 30-х - першої половини 40-х рр. - Юсова, Н.М.; Юсов, С.Л. (Український історичний журнал, 2004)
У статті простежується зміна оцінки приєднання України до Росії 1654 р. та його наслідків в історичній науці та партійно-державних документах УРСР після виходу в 1937 р. урядової постанови, в якій ластилася вказівка розглядати означену подію як "найменше зло". На основі аналізу джерел та літератури зроблено висновок про те, що з кінця 30-х pp. розпочався ідеологічний процес відновлення концепції "возз'єднання" України з Росією.