Пам’яті академіка Олександра Костюка (Народна творчість та етнографія, 2000)
9 листопада 2000 року раптово помер Олександр Костюк. Ця новина глибоко засмутила всіх, хто знав Олександра Костюка, його друзів і знайомих, колег і широкі кола громадськості. Вчених гуманітарного профілю, особливо музикознавців високої кваліфікації, в Україні завжди було обмаль. З року в рік ряди їх рідшають. Тепер, здається, вже серед них не залишилося жодного дійсного члена Національної академії наук України. Тому так важко українська громадськість переживає з приводу смерті Олександра Костюка. У всіх, хто його знав, і з ким працював пліч-о-пліч з перших років навчання в аспірантурі аж до останніх днів його життя багатогранність його наукової і громадської діяльності викликала глибоку повагу. Це була світла постать — дотепна і життєлюбна. Інститут МФЕ ім. М. Т. Рильського вважає, що видання УМЕ буде найкращим увічненням пам'яті відомого вченого ХХ століття Олександра Костюка.