Чи був голодомор 1932–1933 рр. інструментом “ліквідації” українського націоналізму? - Зімон, Ґергард (Український історичний журнал, 2005)
Статтю присвячено розглядові проблеми походження однієї з найбільших гуманітарних катастроф XX ст. На думку Сталіна, українізація послабила лояльність України щодо радянської централізованої держави й сприяла українському націоналізмові. Цю небезпеку було подолано голодом.