Середньовічний Хотин у вітчизняній та зарубіжній історіографії - Возний, I.П. (Український історичний журнал, 2005)
У статті розглядається історіографія проблеми виникнення середньовічного Хотина. Подається аналіз писемних джерел і повідомлень щодо його засновників у працях авторів XVII–XX ст. Особливу увагу приділено питанню побудови фортеці. Розглядається внесок вітчизняних археологів в уточнення часу заснування Хотина. Аналізується проблема походження назви міста.