Підляський "триптих" досліджень Юрія Гаврилюка - Кирчів, Р. (Народна творчість та етнографія, 2001)
Рецензія на три книги: Jerzy Hawryluk. Z dziej w cerkwi prawoslawnej па podlasiu w X-XVII wieku. – Bielsk Podlaski. 1993. - 224,s; Rus podlaska. Podlasie w opisach romantykow. Wyboru dokonał i opracował Jerzy Hawryluk. – Bielsk Podlaski, 1995. - 148 s.; Jerzy Hawryluk. «Kraje Ruskie Bielsk, Mielnik, Drohiczyn». Rusini-Ukraincy na Podlasiu - fakty i kontrowersje. - Krakow, 1999. - 240 s.