Функції та основні напрями діяльності Київського магістрату в XVI – першій половині XVII ст. - Білоус, Н.О. (Український історичний журнал, 2005)
Стаття присвячена дослідженню функцій та основних напрямів діяльності Київського магістрату – органу міського самоврядування, що утворився в результаті надання Києву наприкінці XV ст. магдебурзького права. На підставі значної кількості документальних джерел із фондів історичних архівів Києва, Москви, Варшави та опрацьованої фахової літератури висвітлено такі сторони діяльності міського уряду Києва XVI – першої половини XVII ст., як надання міського громадянства, судочинство на основі норм магдебурзького права, адміністративну політику щодо різних категорій міського населення, фінансову політику у справах доходів і видатків міської скарбниці, заходи із забезпечення обороноздатності міста, благочинну діяльність і ряду інших.