Архітектурно-мистецька спадщина України в працях визначних учених другої половини XIX – початку XX ст. - Ковпаненко, Н.Г. (Український історичний журнал, 2005)
У статті висвітлюється внесок ряду вчених України у розвиток наукових досліджень вітчизняних середньовічних пам’яток архітектури та монументального мистецтва як важливих джерел, що засвідчують самостійний шлях розвитку українського народу, своєрідність його культури.