Рух декабристів: дискусійні питання та спроба їх розв'язання (до 180-річчя повстання) - Казьмирчук, Г.Д.; Латиш, Ю.В. (Український історичний журнал, 2005)
У статті висвітлено актуальні питання історіографії руху декабристів, розглянуто концепцію українського декабризму, проблему участі представників вищого ешелону влади у повстанні 14 грудня 1825 р., використання ідей декабристського руху у революційній боротьбі наступних поколінь, визначено перспективи розвитку декабристознавства.