Р.С.Уортман. Властители и судии: Развитие правового сознания в императорской России - Шандра, В.С. (Український історичний журнал, 2006)
Огляд: Р.С.Уортман. Властители и судии: Развитие правового сознания в императорской России / Авторизов. перевод с англ. М.Д.Долбилова при участии Ф.Л.Севастьянова. — М.: Новое литературное обозрение, 2004. — 520 с. Відомий американський учений Річард С.Вортман, який плідно працює над історією Росії, підготував свою працю "The development of a Russian legal consciousness", і вперше видав її в 1976 р. Ця книжка, початком заголовку якої послужили слова поета і державного діяча Г.Р.Державіна, присвячена історії правових інституцій, які втілювали в життя судову реформу 1864 р., одну з найсуттєвіших із Великих реформ, котра докорінно вплинула на модернізацію й вестернізацію Російської імперії. Слід зазначити, що реформа 1864 р. має багато спільного із сьогоднішнім становленням незалежної судової влади, не дивлячись, що презентизм не є методологічно правильним, але що є спонукальним, то однозначно.