"Формалізм чи новаторство?": інтелектуальний нонконформізм в офіційному дискурсі 1960–1970-х рр. в Україні - Заплотинська, О.О. (Український історичний журнал, 2006)
Стаття присвячена проблемі інтелектуального нонконформізму в Україні в офіційному дискурсі – текстах преси, документах ідеологічних відділів партії, дискусіях творчих спілок 1960–1970-х рр. Автор, досліджуючи, як влада сигналізувала своє ставлення до явища нонконформізму, розкриває процеси творення у 1960–1970-х рр. офіційного міфу навколо творчої інтелігенції залежно від ідеологічного контексту.