Ліквідація польської держави та встановлення радянського режиму в Західній Україні - Даниленко, В.М. (Український історичний журнал, 2006)
На основі нових архівних документів показано поділ ІІ Речі Посполитої між нацистською Німеччиною та СРСР у вересні 1939 р., облаштування радянських кордонів, масові репресії та переміщення населення. Висвітлюються становище по обидва боки кордону, взаємини з німцями й наміри сторін, боротьба радянської влади проти польського та українського національних рухів на території Західної України.