24 серпня 1991 року - Павличко, Д. (Народна творчість та етнографія, 2001)
Автор згадує події, переживання й деталі напередодні дня, коли було проголошено незалежність України, як він працював над Актом проголошення незалежності України. "24 серпня я пережив декілька стресів, станів близьких до смерті, коди відчуваєш повний розлад між тим, що діється, і тим, на що спрямоване було все твоє життя... 24 серпня 1991 року — день перемоги і день порятунку української нації, день початку відродження української державності, день начала нової історичної доби в Центральній Європі. На цей день тяжко працював і кривавився український народ, а політичні гравці того дня у Верховній Раді були не тільки виконавцями вищої волі, яку диктували щасливі обставини, але й свідомими свого історичного покликання людьми."