Найдавніші державні нагороди на землях України - Скрижинська, М.В. (Український історичний журнал, 2006)
Державні нагороди вперше з’явилися на території України в античних містах Північного Причорномор’я. На матеріалі епіграфічних джерел виділяються нагороди співвітчизникам, іноземцям і переможцям в атлетичних і кінних змаганнях. Усі види державних нагород, що існували в Елладі, мають аналогії в Тірі, Ольвії й Херсонесі, а на Боспорі їх було значно менше.