Післявоєнна трагедія: голод 1946–1947 рр. в Україні - Веселова, О.М. (Український історичний журнал, 2006)
У статті на архівних джерелах та свідченнях очевидців розкриваються причини голоду 1946–1947 рр.: антинародна політика компартійно-державної влади в умовах апогею сталінщини, конфіскаційні хлібозаготівлі, надмірні податки, неоплата праці колгоспників-кріпаків, вивезення зерна з України тощо. Висвітлюється перебіг голоду, що переріс з початку 1947 р. в голодомор. Показуються соціальні наслідки лихоліття, масова смертність населення України.