Інтелектуальне співтовариство як засіб леґітимації культурної історії України. XIX століття - Колесник, І.І. (Український історичний журнал, 2008)
Стаття присвячена визначенню та концептуалізації поняття «інтелектуальне співтовариство», з яким корелюється поняття «інтелектуал», що має національно-психологічні ознаки. Показано, що інтелектуальні співтовариства в умовах бездержавності та інституціональної невизначеності виступали засобом леґітимації української культури, науки та освіти в XIX ст. Як метод дослідження використовуються мережевий аналіз та моделі інтелектуальних мереж. Розглянуто різні схеми типологізації інтелектуальних співтовариств в Україні й запропоновано нову - за формулою союз / інститут.