Народні музики вшановують пам'ять Гната Хоткевича - Бушак, С. (Народна творчість та етнографія, 2001)
У двадцятих числах квітня 2001 р. у Харкові відбувся Другий міжнародний конкурс виконавців на українських народних інструментах імені Гната Хоткевича. Проводиться він раз на три роки у Харкові, де 1877 року народився, а 1938 року був безвинно розстріляний видатний митець і громадський діяч. Перший конкурс, присвячений 120-річчю Гната Хоткевича, відбувся у квітні 1993 року і мав надзвичайний успіх. У ньому взяли участь 92 конкурсанти з різних країн. У нинішньому конкурсі, присвяченому 10-й річниці Незалежності України, було заявлено 128 учасників.