Гетьман Павло Скоропадський і справа заснування Української академії наук - Ульяновський, В.І. (Український історичний журнал, 2008)
Автор намагається з’ясувати, яку роль відіграв гетьман Павло Скоропадський у справі заснування Української академії наук та причини, що призвели до затьмарення ролі глави Української Держави в «академічному процесі». Аналізуються самооцінка Павла Скоропадського, інвективи Миколи Василенка та Володимира Вернадського щодо його ролі в заснуванні УАН, а також офіційна документація та публічні акти 1918 р. Автор статті доходить висновку, що П.Скоропадський має бути залучений до кола «батьків-засновників» УАН.