Соціальні настрої та уявлення селян Правобережної України у 20-х - 50-х pp. XIX ст. - Крижановська, О.О. (Український історичний журнал, 2007)
У статті розглядаються особливості соціальної психології кріпосних селян Правобережної України другої чверті XIX ст., досліджуються ставлення селян до власності, хліборобської праці, волі та особливості відображення соціальних настроїв і уявлень у сфері національних відносин на селі.