Німецькомовна "Історія українськогго народу" Михайла Грушевського в оцінках сучасників - Тельвак, В.В. (Український історичний журнал, 2007)
Стаття присвячена обставинам видання першого тому німецькомовної «Історії українського народу» Михайла Грушевського та дослідженню тих дискусій, що розгорілись у європейській історіографії після її виходу. Показано особливості сприйняття концептуальних засад праці в українській, польській, чеській, румунській та німецькій історичній науці. Здійснено спробу виявити мотивацію висловлених оцінок.