Промислове підприємництво дворянства України в XIX ст.: урядова політика, особливості розвитку, галузеві напрямки - Донік, О.М. (Український історичний журнал, 2007)
У статті з’ясоване місце й роль дворянського промислового підприємництва в Україні (XIX ст.). Проаналізовано урядову політику щодо підтримки поміщицьких підприємств, узагальнено дані про характер і галузеві напрями промислової діяльності дворянства. Розглянуто специфіку розвитку тих галузей промисловості, які були безпосередньо пов’язані з поміщицьким землеволодінням.