Діяльність Чернігівського обласного молодіжного театру в соціо-культурному просторі ХХІ ст. в умовах воєнних дій російського агресора проти України - Биш, О. (Сiверянський літопис, 2025)
Актуальність: 1 травня 2025 р. Чернігівський обласний молодіжний театр святкуватиме 40-річчя з дня свого заснування. Збереження традицій театру, творчого методу режисера Геннадія Касьянова є актуальними для культури Чернігівщини. Сьогоденна творчість акторів та режисерів театру в умовах широкомасштабної війни в Україні є унікальним досвідом культурного спротиву російській агресії. Метою статті є дослідити творчу діяльность Чернігівського обласного молодіжного театру та творчості його засновника – режисера Геннадія Касьянова в контексті соціокультурного простору кінця ХХ – ХХІ ст.; проаналізувати процес становлення та розвитку Чернігівського обласного молодіжного театру; виокремити неординарність, специфічність та особливості зародження традицій театрального світу режисера Г. Касьянова, театрально-сценічної культури в його творчих пошуках та мистецьких практиках; дослідити особливості сучасного репертуару Чернігівського обласного молодіжного театру; визначити творчі засади розвитку Чернігівського обласного молодіжного театру в умовах російської воєнної агресії; виявити особливі завдання шляхів та перспектив удосконалення творчої практичної діяльності, проаналізувати сценічні втілення театру в період повномасштабної окупації України та облоги Чернігова під час вторгнення Росії.