Рух за автокефалію Української Церкви в перший рік революції: настрої, тенденції та внутрішній спротив серед духовенства (за матеріалами газети «Нова Рада») - Клепак, А. (Сiверянський літопис, 2025)
Метою розвідки є вивчення розмаїття настроїв і тенденцій руху за автокефалію української Церкви серед духовенства в перший рік революції. На основі публікацій газети «Нова Рада» авторка розглядає ключові аспекти цього процесу, зокрема внутрішній спротив, відсутність належної підтримки з боку новоствореної влади, а також практичні кроки з упровадження ідеї незалежності. Методи. У роботі застосовано історико-аналітичний метод для визначення суспільно-політичного контексту подій, контент-аналіз для вивчення публікацій газети «Нова Рада», а також порівняльний метод для зіставлення різних позицій щодо автокефалії. Системний підхід дозволяє розглядати цей рух як багатовимірний процес, що розгортався під впливом як внутрішніх обставин, так і зовнішніх політичних умов. Новизна дослідження полягає в комплексному аналізі публікацій «Нової Ради» як важливого джерела для вивчення процесу церковної автономії в 1917 р. Уперше акцентовано не лише на боротьбі за автокефалію, а й на настроях духовенства, труднощах ініціаторів руху та рівні підтримки їхніх ідей у суспільстві. Це дозволяє глибше зрозуміти механізми формування української релігійної незалежності в період доленосних змін. Висновки. Дослідження засвідчує, що, незважаючи на революційний поштовх до обговорення автокефалії, її реалізація зіткнулася з потужним опором значної частини духовенства й не отримала завершеного оформлення в тогочасних політичних і суспільних реаліях.