Заснування та діяльність Міністерства освіти в Українській Народній Республіці у 1917–1921 рр. - Пилипенко, О. (Сiверянський літопис, 2025)
Мета дослідження: на основі аналізу документів та попереднього доробку вітчизняних учених розкрити діяльність Міністерства освіти Української Народної Республіки протягом 1917–1921 рр. зі створення національної системи освіти. Методологія дослідження. Вивчення діяльності Міністерства освіти УНР відбувалося на основі принципів історизму, об’єктивності та системності дослідження. Використані загальнонаукові та спеціально-історичні методи дослідження: історичний, логічний, історико-порівняльний, проблемно-хронологічний. Наукова новизна полягає в тому, що до наукового обігу вводяться нові документи та матеріали, системно вивчено діяльість профільного Міністерства УНР з організації нової національної системи освіти. Висновки. Очільникам Міністерства народної освіти Української Народної Республіки довелося працювати в надзвичайно складних економічних, політичних, воєнних умовах. Фактично – в умовах громадянської війни, за відсутності стабільної ситуації. Перебуваючи на посадах Генерального секретаря освітніх справ чи Міністра народної освіти, вони намагалися розбудовувати освітню систему держави так, як їм це підказували власний життєвий досвід, знання чи рішення державних керівників. Аналізуючи діяльність Міністерства народної освіти, слід визнати значний їх відрив від рядового учительства, від тієї освіти, що твориться в шкільному класі або вишівській аудиторії. Усі освітні реформи і починання Міністерства народної освіти України за винятком 1917–1918 рр., брали свій початок не в учительській масі, а в кабінетах освітніх чиновників найвищого рангу. В Українській Народній Республіці за весь час її існування накопичено неоціненний досвід творення української школи, який потребує свого подальшого вивчення в наш час.