Становлення та розвиток інституту «солдатських дітей» російської армії у ХVІІІ ст. - Ячменіхін, К. (Сiверянський літопис, 2025)
Метою статті є аналіз процесу становлення та розвитку інституту «солдатських дітей» російської армії у ХVІІІ ст., що в подальшому стало підставою для утворення такої категорії як «військові кантоністи», які мешкали на більшій частині територій імперії, у тому числі й на українських землях. Джерельною базою дослідження стали матеріали архівних фондів і законодавчих документів. Методологічною основою дослідження є принципи наукової логіки, об’єктивності та критики джерел, а також можливості його верифікації. Серед основних методів історичного дослідження проблеми є конкретно-історичний, проблемно-хронологічний, а також деякі методи історичної антропології. Наукова новизна роботи: вперше зроблена спроба проаналізувати історію зародження та розвитку категорії «солдатських дітей» російської армії. Виявлені основні напрямки функціонування цього інституту. На основі аналізу проблеми можна зробити такі висновки: російському уряду вдалося сформувати основні позиції щодо підготовки освічених солдат через утворення низки так званих шкіл гарнізонних полків.