Актуалізація напрямів наукових розробок з урахуванням тенденцій світового рівня та викликів, що постали перед державою (стенограма доповіді на засіданні Президії НАН України 27 листопада 2024 р.) - Фірстов, С.О. (Вісник НАН України, 2025)
У виступі підкреслено, що для підвищення ефективності використання наукових розробок необхідне більш чітке розподілення завдань між науковцями, виробниками та споживачами інноваційної продукції, внесення певних змін до законодавства, вдосконалення системи формування пріоритетних наукових напрямів та налагодження системної взаємодії між владою, наукою і суспільством.