Збалансованість розвитку міст і регіонів України: довоєнний вимір та орієнтири післявоєнної відбудови (стенограма доповіді на засіданні Президії НАН України 8 січня 2025 р.) - Лісовський, С.А. (Вісник НАН України, 2025)
У доповіді зазначено, що Інститут географії НАН України є однією з провідних установ, що протягом багатьох років виконує наукові дослідження з розроблення та впровадження засад переходу України на принципи сталого розвитку. Після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну в Інституті започатковано цільові дослідження, спрямовані на аналіз впливу наслідків бойових дій на довкілля, суспільну та економічну сфери держави. Війна спонукала до докорінного переосмислення пріоритетів міського розвитку, шляхів досягнення збалансованості та забезпечення інтегрованого повоєнного розвитку міст і регіонів України. Результати цих робіт становлять наукове підґрунтя для оцінки масштабів людських втрат, екологічних, соціальних та економічних збитків, завданих агресором.