Соціологічні дослідження поточного стану та динаміки солідарних суспільних взаємодій під час війни (за матеріалами доповіді на засіданні Президії НАН України 5 березня 2025 р.) - Степаненко, В.П. (Вісник НАН України, 2025)
У доповіді наведено результати соціологічних досліджень з аналізу проблематики, поточного стану та особливостей солідаризації українського суспільства в період повномасштабної війни. Обґрунтовано необхідність розвитку національно-громадянської моделі солідаризації в умовах війни та в повоєнній перспективі. Окреслено особливості солідарних соціальних взаємодій українського суспільства під час війни, серед яких усвідомлення фундаментального екзистенційного виклику для існування нації та держави. Підкреслено, що війна не змінила, а, навпаки, посилила патерналістські настрої українського суспільства, очікування людей на соціальну відповідальність та підтримку з боку держави. Розглянуто потенційні соціальні розколи та ризики соціальних напружень на тлі війни.