Розвиток українського народу в часи екзистенціальної війни і повоєнного відновлення - Пирожков, С.І.; Хамітов, Н.В. (Вісник НАН України, 2025)
У статті розглянуто специфіку розвитку українського народу в часи екзистенціальної війни, а також повоєнного відновлення. Екзистенціальна війна трактується як війна не за ресурси, а за життя, свободу, ідентичність і цінності. Введено поняття «особистісний потенціал народу» — кількісну і якісну характеристику людини та спільноти, яка окреслює критичність, інноваційність, ініціативність, моральність і здатність до конструктивної співтворчої взаємодії. Запропоновано методологічні стратегії ефективного розвитку особистісного потенціалу народу. Досліджено архетипи культури українського народу в динаміці їх соціального виявлення. Проаналізовано можливості освіти і науки щодо розвитку і втілення особистісного потенціалу українського народу.