Цифровізація легкої промисловості України: виклики, досягнення та перспективи в контексті глобальних трансформацій - Хандій, О.О.; Архипов, П.О. (Вісник економічної науки України, 2025)
У статті досліджено актуальні питання цифровізації у легкій промисловості України, яка перебуває на етапі адаптації до сучасних економічних умов та викликів глобалізації. Окреслено проблеми повільного впровадження цифрових технологій у галузі, зокрема на малих і середніх підприємствах. Автори наголошують, що цифровізація сприяє підвищенню ефективності виробничих процесів, оптимізації бізнес-моделей та адаптації до вимог сучасного ринку, проте темпи впровадження залишаються недостатніми через дефіцит фінансових і кадрових ресурсів. Низька цифрова зрілість легкої промисловості України залишається серйозним викликом. Аналіз діяльності підприємств легкої промисловості демонструє, що рівень цифровізації значною мірою залежить від масштабу бізнесу. Великі компанії активно впроваджують 3D-моделювання, автоматизацію та штучний інтелект у свої процеси, малі підприємства використовують цифрові технології вибірково, зокрема для маркетингу, комунікації з клієнтами та пошуку матеріалів. У статті проаналізовано міжнародний досвід цифровізації легкої промисловості, зокрема в ЄС, де значна увага приділяється циркулярній економіці, цифровим паспортам продуктів та сталим практикам. Висвітлено перспективи інтеграції української легкої промисловості у європейський ринок шляхом відповідності екологічним стандартам, впровадження цифрових інструментів і технологій, таких як 3D-моделювання, автоматизовані системи управління, використання штучного інтелекту для оптимізації виробничих процесів. Зроблено акцент на важливості співпраці підприємств з освітніми установами для підготовки фахівців, здатних працювати з сучасними цифровими технологіями. В роботі підкреслюється необхідність розробки галузевих стратегій та програм, спрямованих на підтримку цифровізації легкої промисловості, сталого розвитку малих і середніх підприємств, стимулювання інновацій та створення умов для інтеграції у глобальний ринок. Особливу увагу приділено розв’язанню проблем дефіциту робочої сили та оптимізації виробничих процесів за допомогою цифрових технологій.