Концептуальні засади ітеративності інституційного забезпечення імплементації державної політики розвитку інвестиційної взаємодії влади, бізнесу та суспільства - Петрова, І.П. (Вісник економічної науки України, 2025)
У статті обґрунтовано концептуальні засади ітеративного підходу до інституційного забезпечення реалізації державної політики розвитку інвестиційної взаємодії влади, бізнесу та суспільства на засадах партнерства. Розкрито сутність ітеративності як багатоетапного циклічного процесу, що передбачає планування, впровадження, моніторинг, оцінку та коригування стратегічних документів і програм. Проаналізовано ієрархію інституційних інструментів – від концепції та стратегії до національної програми, регіональних і місцевих стратегій та «дорожньої карти». Визначено роль вбудованих механізмів моніторингу й оцінювання у забезпеченні гнучкості та адаптивності політики. Обґрунтовано необхідність оновлення Концепції розвитку державно-приватного партнерства з урахуванням викликів повоєнного відновлення, цифровізації та інтеграції міжнародних практик. Доведено, що ітеративний підхід підвищує ефективність, стійкість та результативність інвестиційної політики, формує довіру між ключовими стейкхолдерами та сприяє сталому економічному зростанню.