Методологічні засади обліку і контролю експортних та імпортних операцій - Сидіч, М.Ю. (Вісник економічної науки України, 2025)
У статті розглянуто актуальні питання методологічних засад обліку та контролю експортних та імпортних операцій в Україні. Досліджено економічну сутність та визначальне значення зовнішньоекономічної діяльності як провідного напрямку розвитку національної економіки. Автором виділено ключові проблеми, що перешкоджають ефективній реалізації обліково-контрольного забезпечення ЗЕД, включаючи неузгодженість національного законодавства з міжнародними стандартами, складність обліку валютних операцій, а також недостатню ефективність внутрішнього контролю на підприємствах. Метою дослідження є розробка та обґрунтування комплексних методологічних засад обліку та контролю експортних та імпортних операцій, що спрямовані на підвищення ефективності управління, достовірності фінансової інформації та мінімізації ризиків. У статті деталізовано особливості документального забезпечення, специфіку обліку валютних операцій та курсових різниць, а також розглянуто методологічні засади внутрішнього та державного контролю. Обґрунтовано необхідність та напрямки використання сучасних інформаційних технологій для оптимізації обліковоконтрольних процесів. Запропоновані висновки та рекомендації сприятимуть забезпеченню прозорості, достовірності та законності зовнішньоекономічної діяльності суб’єктів господарювання в умовах глобалізації.