Розбудова державних органів міграційної служби України у 1994–1996 рр. - Вітюк, О. (Сiверянський літопис, 2025)
Метою статті є аналіз на основі джерел процесу інституційного розвитку державних органів міграційної служби України у 1994–1996 рр., проблемних аспектів їх функціонування в контексті реалізації державної міграційної політики, з огляду на малодосліджений історичний етап у науковому дискурсі, у межах становлення міграційної політики нашої держави. Методологічною основою дослідження є принципи історизму, наукової об’єктивності та систематичності, що дало можливість неупереджено з’ясувати логічні зміни в історичному процесі визначеного дослідження. Методи дослідження: загальнонаукові (історичний, логічний) і спеціальниі (історико-порівняльний, історико-генетичний, предметно-хронологічний, ретроспективний). Наукова новизна дослідження полягає у здійсненні комплексного аналізу процесу розбудови державних органів міграційної служби України у 1994–1996 рр., введено в науковий обіг нові документальні джерела, що відображають зміни у їх функціональній діяльності. Висновки: аналіз джерельної бази дозволив реконструювати процес розбудови державних органів міграційної служби України у 1994–1996 рр., визначити їхні функціональні компетенції та ідентифікувати ключові проблеми, що виникали під час формування та реалізації національної міграційної політики.