Ніжин як форпост литовсько-польської держави на кордонах з Московією - Луняк, Є. (Сiверянський літопис, 2025)
Метою статті є визначення ролі та місця Ніжина в ХІV – на початку ХVІІ ст., доведення його належності до литовсько-польської держави в цей період. Методологічну основу дослідження становлять історико-генетичний та історико-порівняльний методи, а також загальнонаукові методи аналізу та синтезу. Наукова новизна: уперше здійснено детальний аналіз широкого комплексу джерел про Ніжин у визначений період. Вивчено шлях становлення міста. Проведено вивчення й співставлення картографічних матеріалів ХVІІ ст. Зроблено висновок, що Ніжин у ХІV – на початку ХVІІ ст. був порубіжним форпостом литовсько-польської держави в межах Київського воєводства, який час від часу зазнавав нападів і спустошення з боку московитів. Остаточному формуванню Ніжина як міста сприяло укладення Деулінської угоди в 1618 р. та пересування кордону між Річчю Посполитою та Московією далеко на північ і схід. Великий внесок у розвиток Ніжина зробило українське козацтво.