Интеллектуальный метод компьютерного построения границы оболочки конуса включений нелинейной динамической системы управления - Павлова, С.В. (Проблемы управления и информатики, 2007)
Запропоновано інтелектуальну стратегію застосування методу автоматичного дослідження складного конуса включень для суттєво нелінійних гібридних динамічних систем керування зі змішаними обмеженнями загального виду. Цільове призначення методу — верифікація складності конуса направлень. Розроблено інтелектуальний метод у класі задач комп’ютерної геометрії, заснований на дуальній стратегії комп’ютерного саморозпізнавання геометричного тіла конуса системи m-ї вимірності. Дуальний підхід використовує два оператори. Перший розв’язує задачу організації сцени досліджень і включає компоненти: пошук точок масиву, що належать конусу включень і містяться в пам’яті комп’ютера; центрування масиву; його масштабування; фіксацію сцени; побудову зв’язаного ε-розшарування масиву даних і наступну безперервну пошарову активізацію масиву. Другий оператор — безпосередньо автоматичний програмний динамічний дослідницький самонастроювальний модульробот, що досліджує і будує оболонки багатозв’язних конусів включень за їх дискретними відгуками.