Метод усреднения краевых задач в управлении медленными и быстрыми переменными с запаздыванием - Желтиков, В.П.; Эфендиев, В.В. (Проблемы управления и информатики, 2007)
Початкова задача термінального керування із запізненням і змінними, швидкість яких має порядок одиниці і порядок малого параметра в силу необхідної умови оптимальності зведена до збуреної крайової задачі з аргументами, що відхиляються. В умовах (пропозиціях) відомого загального розв’язку та умовного сталого (стійкого) розв’язку породжуючої системи будується асимптотичний розв’язок крайової задачі із застосуванням методу усереднення.