Українське козацтво в творі Ж.-О. де Ту “Histoire universelle de son temps”(1581−1617 рр.) - Цветков, Р. (Чорноморська минувшина, 2007)
У статті вперше в історіографії аналізується фрагменти твору “Histoire universelle de son temps” (1581−1617) французького історика Ж.-О.-де Ту (1553−1617), що стосуються характеристики українського козацтва та його діяльності, а також порівнянь козацтва з іншими воєнізованими корпораціями, що існували на кордоні між Османською імперією та християнською Європою. Визначено, що де Ту, в залежності від наявних джерел та контексту, створив два протилежних образи українського козацтва: козаків-розбійників і козаків-лицарів.