Сталий споживач в контексті реалізації принципів сталого розвитку - Мільчева, В.В.; Рибалко, В.С. (Економічний вісник Донбасу, 2025)
Статтю присвячено вивченню аспектів формування сталої споживацької поведінки в контексті реалізації принципів сталого розвитку. Метою статті є дослідження впливу сталих практик на формування споживчої поведінки та обґрунтування механізму сталого споживання. В статті розглянуто концепцію сталого розвитку, що є ключовим напрямом у досягненні економічної, соціальної та екологічної стійкості на глобальному рівні, також відзначено важливість змін у споживчій поведінці для досягнення Цілей сталого розвитку, зокрема ЦСР 12 (сталий споживчий та виробничий процес) і ЦСР 13 (боротьба зі зміною клімату). Наведено детальний аналіз того, як споживчі практики, спрямовані на зменшення впливу на навколишнє середовище, сприяють зниженню викидів парникових газів, збереженню природних ресурсів та підвищенню соціальної справедливості. В дослідженні обґрунтовано механізм сталого споживання, який ґрунтується на раціональному використанні ресурсів, зниженні відходів, підтримці екологічно чистих технологій та соціальної відповідальності. Метою механізму є формування відповідальної споживчої поведінки, що сприяє збереженню природних ресурсів, підтримці соціальної рівності та забезпеченню економічної стійкості, враховуючи потреби сучасного і майбутніх поколінь. Запропонований механізм ґрунтується на принципах, таких як екологічна відповідальність, соціальна справедливість, освіта та обізнаність споживачів, а також використання технологій для підтримки сталого розвитку. Складові механізму сталого споживання – це інтеграція екологічних, економічних і соціальних аспектів у споживчі та виробничі процеси. Інструменти реалізації механізму сталого споживання є багатогранними і включають інституціональні, економічні, освітні та технологічні заходи, які разом створюють умови для впровадження сталої споживацької поведінки, що в результаті сприяє збереженню навколишнього середовища. Впровадження механізму сталого споживання призведе до значних екологічних, соціальних і економічних змін, які сприятимуть формуванню сталої, більш відповідальної та ефективної споживацької поведінки, та як результат дозволить сформувати сталого споживача.